2011. április 6., szerda

Élvezetek földje: Provence

Kétszer voltam Provence-ban, bele lehet szeretni. Friss bagette reggelire, autózás a Cote-de-Azur mentén,  szállás St. Tropez-ban, kirándulás a levendulás vidéken.
A tartomány a hedonisták paradicsoma. Természeti és épített szépségei mellett számos egyéb gyönyört tartogat: fenséges ételeket, csodálatos borokat és elbűvölő provence-i tájakat.
 
A csodálatos olíva
A provence-i konyha karakterét a fokhagyma és az olívaolajban sült ételek adják. Az első fákat 2500 évvel ezelőtt a görögök hozták a területre. A különböző olívafajták kozül a nyons-i az egyetlen, amelynek eredetvédelme van, ez az úgynevezett tanche. Provence-ban két különböző tematikus utat jarhatnak be az olíva iránt érdeklődők. Az egyik az olívakészítők útja, ez Nyons Buis-les-Baronnies területen visz. A másik út Baux völgyében vezet,és ültetvények, malmok, prések es múzeumok között halad. Az olajprések novembertől februárig működnek, ekkor sokat meg lehet tudni a készítés menetéről. Érdemes meglátogatni a nyons-i Olívamúzeumot, ahol az olíva feldolgozásához szükséges eszközök széles választéka lelhető fel. Az ,,Új Olaj Ünnepét" Nyons-ban február első vasárnapján rendezik.
Art-kaland
A környezet ihlető ereje Provence-ban is hatott a művészekre. A pécsi születésű Vásárhelyi Győző, akit jobban ismerünk Victor Vasarely néven, Aix-en-Provence környékén alkotott. Itt hoztak létre egy Vasarely-alapítványt is. 1839-ben Aixen-Provence-ban, Provence hajdani fővárosában született Paul Cezanne, a modern festészet egyik atyja. Vincent Van Gogh, az impresszionista festő Párizst elhagyva Aries-ban telepedett le, számos képe készült itt. Avignon városban számos múzeum kozül válogathatunk a kulturális kirándulás alkalmával. Fenséges katedrálisa a Pápák Palotája, nyáron pedig az Avignoni Színház Fesztivál várja a látogatókat. Provence egyik kihagyhatatlan célpontja.
5000 euro a fazékban
A térség csemegéi közül a szarvasgomba kiemelkedő. Nem csoda, hogy Limoges közelében minden év januárjában megrendezik a híres szarvasgombavásárt. Sőt, található itt egy Szarvasgomba-múzeum is! A perigord szarvasgomba (tuber melanosporum) megtalálható Provence északi részén. A bibircsókos gumó csúcsminőségét januárban éri el. A húsa feketés-lila, apró, fehér erekkel átszőve. Az ára éyjárattól függ, de kilóját megkaphatjuk már 250 ezer forint környékén. Az olasz szarvasgombák királynőjének nevezett fehér Alba szarvasgomba (Tuber magnatum) fokhagymára emlékeztető illatával csábít. Színe fehér, esetleg világosbarna vagy szürke. A legjobban Toscanában vásárolhatunk alba szarvasgombát 4500 & 5000 euro közötti kilogramm áron. Provence-ban viszont feltétlenül be kell nézni a szarvasgombakirály Bruno de Lorgues éttermébe. Ha valaki, hát ő tudja, milyen az igazi szarvasgombás étel. Jó étvágyat!
Provence bora
A provence-i borvidék klimája és talaja miatt főként rose boráról ismert, ám a terület nem tartozik a legismertebbek közé. A provence-i rose élénk színét, egyensúlyát és gyümölcsös ízét a borkészítők szakértelme biztosítja. A fiatal provence-i vörösbor friss, gyümölcsös és megfelelő kísérője a helyi fűszerezésű grillezett húsoknak. Ha tovább érlelik, remekül illik a nehezebb húsokhoz, vadhúshoz vagy sajtokhoz. A gyümölcsös fehérbort kiválóan kínálhatjuk tengeri étkekhez. Néhány év érlelés után azonban fehérhúsokhoz és egyes sajtokhoz kortyoljunk belőle. A 18 000 hektáros borvidék neve a XIX. század óta Cotes de Provence. A borvidék borháza a Maison des Vins, amelyet Les Arcs-ban találunk. Itt lehetőseg van a borvidék számos termelőjének borát megkóstolni és ezzel tájékozódni a területről. Ha valaki azonban igazán jó vörösborokat szeretne kóstolni — és miért ne? —, látogasson el Chateauneuf-du-Pape-ba. 1923-ban a terület bortermelői egyesületet hoztak létre, és szigorú szabályokat fektettek le a borvidék definiálásáról, a szőlőterület menedzseléséről, az aratási időpontokról, és meghatározták az engedélyezett tizenhárom szőlőfajtát. A szigor eredménye a magasabb minőségű, kifmomult, pompás borok Chateauneuf-du-Pape-ban. A faluban kb. harminc borászatot és pincét lehet meglátogatni. Érdemes megnézni ezenkívül a bormúzeumot, hiszen a bor világa tárul fel előttünk az évszázados tárgyak segítségével. A 18 000 hektáros borvidék neve a XIX. század óta Cotes de Provence. A borvidék borháza a Maison des Vins, amelyet Les Arcs-ban találunk.
Design a'la Provence
Hazánkban lakberendezés terén néhány éve hódít a provence-i stílus. Az ezt megtestesítő bútorok ára a városi boltokban szemtelenül magas, ám vidéki készítőknél kedvezőbben beszerezhetőek. Aki egyszer a provence-i stílus rabjává vált, nemigen tud lemondani róla. A terület hagyományos építészete tágasabb teret biztosít és mindenhol a természetes alapanyagokat helyezi előtérbe. Így a pácolt, szúette fabútorok, a falon vagy akár a bútor elemeként szabadon hagyott téglafelület és a fal részeként a fedetlen terméskőfelület. A kovácsolt vas kiegészítője a lakásnak. A provence-i stílusban berendezett otthonban minden szín és anyag szigorúan harmonizál. A kopott hajópadló, a konyha kőlapja és a mennyezet régi fagerendái mind erősítik a vidéki, rusztikus élet érzését. A színek így a természetes barna, bézs és fehér árnyalatai és a textilek ezt finoman egészítik ki akár a patchwork (foltvarrás) stilusú takarókkal, párnákkal a díványon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése